نتایج در این بخش نمایش داده می شود

مديريت کنکور بسيار ساده است!

هر سال در اواسط تابستان براي يک عده از داوطلبان عزيز، پايان مقطعي به نام «کنکور» و براي عده ديگري، آغاز فصلي از تحصيل به نام «آمادگي براي کنکور» است.
معمولاً داوطلبان عزيزي که مي‌خواهند در کنکور شرکت کنند، از تابستان سال قبل به طور جدي شروع به مطالعه مي­کنند.
آغاز مطالعه براي کنکور به صورت جدي، نياز به يک عنصر بسيار مهم و اساسي دارد و آن هم مديريت اين مقوله است؛ در واقع، هر يک از کنکوري­هاي عزيزي که مي­خواهند در آزمون سراسري رتبه خوب و راضي کننده­اي به دست آورند، بايد حتماً در مدت زمان آمادگي براي کنکور و جوانب مختلف اين آمادگي، کارهايي را انجام دهند که ما در اين مقاله از آن به عنوان «مديريت کنکور» نام مي­بريم.
 مديريت کنکور، يعني رعايت مسايل و مواردي درباره کنکور که باعث مي‌شود شما در مدت زمان کوتاه‌تر، همراه با صرف انرژي و هزينه کمتر، رتبه خوبي در اين آزمون کسب کرده و به هدفتان نايل شويد.
قبل از اينکه بيشتر درباره مديريت کنکور صحبت کنيم، لازم است که درباره مديريت تعريفي ارايه دهيم. در ساده ترين تعريف مي‌توان گفت: مديريت، يعني هماهنگ کردن منابع انساني و مادي براي رسيدن به هدف. با وجود اينکه ممکن است براي برخي از شما عزيزان، مساله مديريت، مساله پيچيده و مبهمي به نظر برسد، اما در واقع اصلاً اين طور نيست.
همه ما در طول شبانه روز، از مديريت در سطوح مختلف استفاده مي‌کنيم. در ديدن يک فيلم، رفتن به مهماني، مسافرت کردن و ساير موارد مشابه اين امور. در زمينه کنکور هم شما عزيزان بايد توجه داشته باشيد که فقط رعايت مسايل بسيار ساده و معمولي، که ممکن است از چشم بسياري از داوطلبان دور بماند، همان مديريت کنکور است و همه شما دوستان عزيز مي­توانيد اين موارد را به سادگي رعايت کنيد و به راحتي با کسب يک رتبه خوب و قابل قبول، در يک رشته مناسب پذيرفته شويد. از مهم ترين زمينه هاي مديريت کنکور مي­توان به موارد زير اشاره کرد:
1-    مديريت زمان
يکي از مهم­ترين موارد مديريت کنکور، مديريت زمان است. ما بارها در مقالاتي که در اين نشريه درباره کنکور نوشته­ايم، به مديريت زمان و اهميت آن براي کنکور اشاره کرده­ايم؛ با اين همه، هر چه از مديريت زمان بگوييم باز هم کم است.
مديريت زمان، يعني اينکه شما بتوانيد از زمان خود به بهترين نحوي به منظور مطالعه براي کنکور استفاده کنيد. يکي از باارزش­ترين دارايي هاي يک داوطلب، زماناست.
براي بسياري از افراد عادي شده است که وقت خود را هدر بدهند و تلاشي هم براي استفاده از آن نکنند؛ اما براي يک داوطلب کنکور، که وقت محدودي براي رسيدن به يک هدف بزررگ دارد، موضوع هدر دادن وقت مي­تواند بسيار زيان بخش باشد.
 مديريت زمان، اصلاً سخت نيست.
اگر خود را ملزم کنيد که به موقع شروع به انجام کاري کنيد، قادر خواهيد بود که به نحو احسن آن را تا پايان مديريت کنيد؛ پس اگر مي­خواهيد که زمانتان در طي آمادگي براي کنکور، از دست نرود سعي کنيد که يک برنامه­ريزي درست داشته باشيد و براي هر روز، هفته، ماه و طول سال آمادگي براي کنکور، براي خود برنامه ­ريزي کنيد تا بتوانيد با سرعت بالايي مطالعه کنيد و علاوه بر آن، وقت کافي هم براي انجام همه کارهايتان داشته باشيد.
2-    مديريت منابع
به عنوان يک داوطلب، زماني مي­توانيد موفق­تر باشيد که بدانيد براي کنکور بايد چه منابع و کتاب­هايي را چه وقت و چگونه مطالعه کنيد.
اولويت‌بندي، مهارتي ضروري، اما دشوار و حساس است که در بسياري از مواقع، ما را ترغيب مي‌کند با استفاده از مديريت و مهارت‌هاي مشابه، توانمندي خود را افزايش داده و در آن زمينه تصميم درستي بگيريم.
يکي از مشکلات بزرگي که بسياري از داوطلبان در طي ايام آمادگي براي کنکور دارند، توانايي نداشتن در مديريت منابع کنکور است. داوطلب، کوهي از کتاب­ها و جزوه­هاي مختلف را جمع مي­کند، بدون آنکه بداند که کدام يک از اين منابع در اولويت هستند؛ علاوه بر آنکه مطالعه اين منابع، نياز به وقت زيادي هم دارد، و چون بيشتر مطالب آن تکراري است، باعث هدر رفتن وقت نيز مي­شود.
يکي ديگر از جنبه‌هاي مديريت منابع کنکور، اين است که شما داوطلب گرامي بدانيد و تصميم بگيريد که در مقاطع مختلف و با توجه به زماني که در دست داريد، مطالعه کدام منابع را در اولويت قرار دهيد و از کدام يک از آنها صرف نظر کنيد؛ مثلاً وقتي از برنامه هفتگي عقب مي­مانيد، تست زني را کمتر کنيد يا اينکه در پايان دور اول، وقتي زمان کم آورديد، با توجه به بودجه بندي کنکور، برخي از مباحثي را، که از آنها سؤال کمتري مي­آيد، حذف کنيد.
در طي فرصت‌هاي آمادگي براي کنکور، به کارهايي که زودتر بايد انجام شوند، توجه جدّي داشته باشيد و روي آنها تمرکز کنيد. هدفمند باشيد و به خاطر بسپاريد که انجام کارهاي کوچکتري که ارزش زيادي دارند، بهتر از انجام کارهاي زيادي هستند که شايد خيلي هم برايتان فايده­اي نداشته باشند.
3-    مديريت مطالعه
يکي از مشکلاتي که بسياري از داوطلبان با آن مواجه هستند، چگونگي مطالعه براي کنکور است.
در برخي از موارد، ديده مي­شود که داوطلب به اين موضوع علاقه­مند است، هدف دارد و وقت مي­گذارد، اما نمي­داند که چگونه مطالعه کند و درس بخواند. شما عزيزان بايد توجه داشته باشيد که براي کنکور، ابتدا بايد يک مطالعه اوليه داشته باشيد و زير نقاط مهم و اصلي را خط بکشيد و خلاصه ­برداري کنيد، و حتي کنار مطالب کتاب نيز نکاتي را با رنگ­هاي مختلف بنويسيد و آن را براي دوران جمع­بندي خود نگه داريد.
در مديريت مطالعه، تکرارها و مرورها را فراموش نکنيد. هنگام مرورهاي هفتگي و ماهيانه و در نهايت، در دوران جمع‌بندي، هر آنچه را که قبلاً خلاصه کرده­ايد، دوباره بخوانيد و در همين حين، تست زني نيز داشته باشيد، و سرانجام در هفته­هاي پاياني، تست زني سرعتي را در برنامه خود لحاظ کنيد. با اين سبک مطالعه، مطمين باشيد که بخش بسيار زيادي از آنچه را که مطالعه کرده­ايد، فراموش نخواهيد کرد.
4-    مديريت مکان
براي يک داوطلب کنکور، مکان مطالعه نيز اهميت بسيار زيادي دارد. داوطلبي مي­تواند در منزل و حتي در ميان سر و صدا هم درس بخواند و داوطلب ديگر حتماً بايد در سکوت و آرامش مطالعه کند.
داوطلبي در کتابخانه و ديگري عادت دارد که در پارک درس بخواند.
به عادات مطالعه خود نگاه کنيد و ببينيد که جزو کدام دسته از داوطلبان هستيد و در کجا راحت­تر مي­توانيد درس بخوانيد.
به ياد داشته باشيد که مديريت مکان، بسيار مهم است؛ زيرا تا شما نتوانيد در مکان مناسبي که به حضور در آن عادت داريد مطالعه کنيد، مطلب زيادي ياد نخواهيد گرفت و اين موضوع باعث هدر رفتن وقت و انرژي شما خواهد شد.
5-    مديريت مقاطع
کنکور، مقاطع مختلفي دارد. مقطع تابستان سال قبل کنکور، مقطع عيد نوروز، مقطع خرداد ماه يا دوران جمع‌بندي که هر يک از اينها به مقاطع طلايي کنکور معروفند. داوطلب، بايد مقاطع مهم کنکور را بشناسد تا بتواند به خوبي براي آن مقاطع برنامه ­ريزي کرده و آنها را مديريت کند؛ مثلاً اگر داوطلب، دوران جمع‌بندي خردادماه را به خوبي نشناسد و نداند که در اين دوره چه بايد بکند، مطميناً نمي­تواند از مطالعه خود بهره کافي ببرد.
6-    مديريت کلاس هاي کنکور
يکي از دغدغه­هاي اصلي بيشتر داوطلبان، اين است که آيا براي کسب نتيجه بهتر در کنکور بايد الزاماً در کلاس­هاي کنکور شرکت کنند يا نه، و از خود مي­پرسند: اصلاً اين کلاس­ها چقدر مي­تواند در موفقيت من تاثير داشته باشد؟
اين کلاس‌ها، چقدر وقت و انرژي مرا در دوران آمادگي براي کنکور خواهد گرفت؟
و …. براي مديريت بهتر اين بخش در کنکور، در ابتدا بايد هر داوطلب، وضعيت خود را در هر درس مشخص کند:
اينکه در کدام درس­ها ضعيف­تر و در کدام درس­ها قوي­تر است؟
آيا با خواندن يک جزوه خوب نمي­تواند مشکل خود را در درس­هايي که ضعيف است، برطرف کند؟
اينکه نياز به چند جلسه کلاس خصوصي يا کنکور دارد؟ و …. وقتي به تمام اين مسايل به خوبي جواب داديد، بعد با يک مديريت صحيح و اصولي، تصميم بگيريد که چه زماني در اين کلاس‌ها شرکت کنيد و چند جلسه و در کدام درس­ها از اين کلاس‌ها استفاده کنيد؛ البته شرکت حضوري در اين کلاس‌ها در شرايط گسترش ويروس کرونا توصيه نمي‌‌شود؛ مگر آنکه تمهيدات بهداشتي لازم در کنار آن براي داوطلبان فراهم آمده باشد.
7-    مديريت روابط
وقتي يک دانش آموز براي کنکور آماده مي­شود، يکي از مواردي که بايد حتماً آن را مديريت کند روابط داوطلب با دوستان، خانواده و فاميل است.
اين روابط اگر مديريت نشود و زمان مشخصي نداشته باشد، باعث مي­شود تا زمان و انرژي زيادي از داوطلب گرفته شود. شايد شما هم از جمله کساني باشيد که نمي‌توانيد به سادگي به ديگران «نه» بگوييد، و به همين دليل، قسمت عمده‌اي از وقت خود را صرف انجام کارهايي مي‌کنيد که به دليل خجالت يا رودربايستي يا دلايل مشابه پذيرفته‌ايد.
در چنين شرايطي، تلاش براي بهبود مهارت مديريت روابط، باعث مي­شود تا شما وقت کمتري را صرف رابطه با ديگران يا انجام کارهايشان کنيد. براي روابط خود برنامه خاصي داشته باشيد تا در اين دوره مهم به لحاظ  کمبود وقت ضرر نکنيد.
سعي کنيد که از وقت­هاي استراحت خود، بخشي را براي ديدن دوستان و فاميل اختصاص دهيد. براي گذراندن اوقات فراغت با خانواده نيز وقت‌هاي خاصي را در طول شبانه روز در نظر بگيريد.
بعضي از داوطلبان عزيز گمان مي‌کنند که در اين دوره مي­توانند به طور کلي با دوستان يا فاميل خود قطع رابطه کنند؛ اما در اين زمينه اصلاً افراط و تفريط درست نيست. اگر وقتي را با خانواده يا دوستان خود بگذرانيد يا در برخي از مهماني­ها (در شرايط عادي و سالم و پس از برطرف شدن بيماري کرونا در سطح جامعه) شرکت کنيد، حتماً اين موضوع در روحيه شما تاثير مثبتي خواهد گذاشت؛ پس مديريت روابط، بهترين شيوه کنترل اين روابط است؛ به گونه­اي که به وقت و زمان شما صدمه نزند.
8-    مديريت تلفن
امان از تلفن و موبايل و امان از کساني که نمي­توانند مکالمات تلفني خود را کنترل کنند و امان از افرادي که مدام در حال پيام دادن هستند!!
به خصوص الان که ابزارهاي ارتباط مجازي هم براي بسياري از افراد جذابيت دارد و بخشي از وقت آنها در دنياي مجازي، صرف پيام دادن يا ديدن فيلم و عکس در آنها مي‌شود.
اگر مي‌خواهيد براي کنکور آماده شويد، حتماً بايد تکليف خود را از همين حالا با مکالمه‌هاي تلفني و موبايل خود و دنياي مجازي مشخص کنيد.
سعي کنيد دوستانتان را عادت دهيد تا در دوره آمادگي براي کنکور، براي شما پيامک بزنند، و خودتان را عادت دهيد که زمان خاصي را براي جواب دادن به تلفن و خواندن پيام‌هايتان اختصاص دهيد.
نکته ديگر اينکه اين مکالمات تلفني نبايد تاثير منفي بر ذهن شما در زمان مطالعه گذارد؛ يعني وقتي درس مي­خوانيد، فقط درس بخوانيد، نه اينکه به اتفاق­هاي روزمره از جمله مکالمات تلفني فکر کنيد.
بیشتر بخوانید :
9-    مديريت خواب و استراحت
وقتي شروع به مطالعه براي آمادگي در کنکور مي­کنيد، حتماً سعي کنيد که زماني را بين ساعات مطالعه براي استراحت خود در نظر بگيريد يا ساعات خواب و بيداري خود را تنظيم کنيد.
بهترين زمان مطالعه از ساعت پنج صبح تا ساعت نه تا ده شب است؛ البته داوطلباني وجود دارند که معمولاً شب­خوان هستند و شب‌ها يادگيري بهتري دارند.
اگر مي‌توانيد، سعي کنيد تا صبح‌ها درس خوانده و شب‌ها را به استراحت بپردازيد. نگران نباشيد؛ زيرا بدن انسان در طي کمتر از يک ماه، به اتفاق‌هاي جديد عادت خواهد کرد؛ اما اگر نمي­توانيد چنين شيوه­اي را به کار بگيريد، از شيوه قبلي براي مطالعه خود استفاده کنيد.
10- مديريت احساسات
دوره آمادگي براي کنکور، دوره بسيار مهم و پر افت و خيزي است.
شما در اين دوره، در شرايط خاصي قرار مي‌گيريد و ممکن است در زمان‌هايي خوب مطالعه کرده و گاهي نيز اصلاً نتوانيد مطالعه کنيد و خوب درس بخوانيد؛ از طرف ديگر، گاهي ممکن است که شما به راحتي بتوانيد به همه يا بيشتر تست­ها به خوبي پاسخ دهيد و گاهي هم اصلاً نتوانيد جواب تست­ها را بدهيد و سرخورده و ناراحت شويد.

مهم­ترين نکته قابل يادآوري در چنين شرايطي، اين است که شما احساسات خود را مديريت کنيد و به راحتي تسليم شرايط بد نشده و افسرده نگرديد.

سعي کنيد که استرس نداشته باشيد و در هر صورت، بسيار محکم و قوي، دوران آمادگي براي کنکور را پشت سر بگذاريد. مديريت احساسات و برخورد قوي با مسايل کنکور، بر آمادگي شما براي کنکور تاثير مثبت خواهد گذاشت.

اگر شما پر انرژي و با روحيه بالا باشيد، مطمين باشيد که يادگيري­تان بهتر خواهد بود، و چون اميدوار هستيد، راحت­تر به اهداف خود خواهيد رسيد؛ از طرف ديگر، نااميد شدن يا داشتن احساسات منفي درباره کنکور هم باعث کاهش توان و انرژي شما و دور شدن شما از اهدافتان خواهد شد.

*هفته نامه پیک سنجش

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.