تقویت حافظه و احادیث پیشوایان ( ع )

در این مقاله میخواهیم نکاتی در مورد تقویت حافظه به شما عزیزان عرض کنیم .برای اینکه حافظهی قوی داشته باشیم، پزشکان ما را به خوردن انواع غذاها و ورزشهای هوازی دعوت میکنند. اما راههای سادهای برای افزایش حافظه وجود دارد که به تحرک نیاز ندارد.
آیندهبین باشید
یکی از راههای ساده برای افزایش حافظه، نگاه به دوردستها و آینده است. بسیاری از ما بیشتر به فکر امروز هستیم در حالی که ذهن وقتی قوی میشود که نگاه اصلیاش به آینده باشد. افراد آیندهنگر حافظهی بهتری دارند.
ارتباط دهید
یکی از راههای جالب برای افزایش حافظه ارتباط برقرار کردن بین اشیایی است که در ذهن وجود دارند. ذهن ما عادت کرده است که تنها برخی چیزها را به خاطر بسپارد در حالی که اگر بین حافظهی بلندمدت و کوتاهمدت ارتباط برقرار کنیم دیگر دچار فراموشی نمیشویم.
به مغز سخت بگیرید
همیشه میگویند بدن انسان بر اثر ورزشهای سخت ورزیده میشود. این مورد برای مغز نیز پاسخگو است. بهترین گزینه، استفاده از مسائل سخت ریاضی و تلاش برای حل آنهاست. این کارمغز را به کار گرفته و قدرت آن را افزایش میدهد.
پیچیده رفتار کنید
هرچه کار پیچیدهای را به حافظه بسپارید و سعی در به یادآوری آن داشته باشید، ذهن شما برای درک مفاهیم ساده، بیشتر آماده میشود. بعضی از ما عادت داریم تنها چیزهای ساده را یاد بگیریم در حالی که برخی راههای سخت ذهن را قدرتمند میسازد.
احساساتی شوید
یکی از راههای خوب برای به خاطر سپردن موارد مختلف احساساتی شدن است. روانشناسان به این باور رسیدهاند که بسیاری از خاطرات و وقایعی که با احساسات بیشتر به یاد سپرده میشوند، بیشتر به یاد میمانند. در این صورت اگر مغز و احساسات را با هم یکی کنید، نتیجهی بهتری میگیرید.
تمرین کنید
تمرین و تکرار، لازمهی به نتیجه رسیدن کار است. برای افزایش قدرت حافظه به این کار نیاز زیادی دارید. بسیاری از چیزهایی را که در ۲ یا ۳ هفتهی قبل به یاد سپردهاید بار دیگر در ذهنتان بخوانید. همچنین میتوانید خاطرات سالهای گذشته را نیز به خاطر آورده و یادداشت کنید.ه:
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله:
به بخورید؛ چرا که ذهن را افزون می کند.
انار
امام صادق علیه السلام:
انار را با پیه آن بخورید؛ چرا که معده را میپالاید و ذهن را افزون میکند.
مویز
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله:
هر کس ناشتا بر خوردن مویز مداومت کند، فهم و حافظه و ذهن، روزی او میشود و از بلغم وی، کاسته میشود.
عسل
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله:
هر کس حافظه میخواهد، عسل بخورد.
امام کاظم علیه السلام فرمود:
در عسل، درمان هر دردی است. هر کس ناشتا یک قاشق عسل بخورد، این عسل، بلغم را پایان میدهد، صفرا را فرو مینشاند، مانع از تلخه سیاه سودا میشود و ذهن را صفا میبخشد، و اگر که همراه با کندر خورده شود، حافظه را نکو میسازد.
کرفس
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله:
کرفس، انسدادها را میگشاید، دل را طراوت میدهد، حافظه میآورد و دیوانگی، جذام، پیسی و ترس را دور میکند.
سایر عوامل تقویت حافظه
پیامبر خدا صلی الله علیه وآله:
سه چیز، حافظه را افزون میکند و بلغم را از میان میبرد: قرائت قرآن، عسل و کندر.
امام علی علیه السلام:
سه چیز، بلغم را از میان میبرد و حافظه را افزون میکند: مسواک زدن، روزه گرفتن و قرائت قرآن.
آنچه فراموشی می آورد
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله:
در سفارشهای ایشان به علی علیهالسلام: ای علی! هفت چیز است که فراموشی میآورد: خوردن سیب ترش، خوردن گشنیز و پنیر و پسمانده موش، خواندن نوشتههای روی قبر، راه رفتن میان دو زن، افکندن شپش، حجامت در گودی پس سر، و ادرار کردن در آب راکد.
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله:
ده چیز، فراموشی میآورد: خوردن پنیر، خوردن پسمانده موش، خوردن سیب ترش و گشنیز، حجامت در گودی پس سر، راه رفتن میان دو زن، نگریستن به دار آویخته، بیدار خوابی، و خواندن سنگ قبرها.
امام باقر علیه السلام:
کوتاه کردن ناخن، از آن رو لازم است که پناهگاه شیطان است و فراموشی از آن پدید میاید.
امام رضا علیه السلام:
فراوان خوردن گوشت حیوان وحشی و گاو، خشکی عقل، سرگشتگی فهم، کندی ذهن و فراوانی فراموشی میآورد.
آنچه برای پیشگیری از فراموشی، سودمند است
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله:
پنج چیز، فراموشی را از میان میبرد و بر حافظه میافزاید و بلغم را نیز میبرد: مسواک زدن، روزه گرفتن، قرائت قرآن، و خوردن عسل و کندر.
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله:
بر شما باد کندر؛ چرا که … عقل را افزون میکند، ذهن را ذکاوت میدهد، چشم را جلا میبخشد و فراموشی را از میان میبرد.
مردی نزد علی بن ابیطالب علیهالسلام آمد و از فراموشی، اظهار ناراحتی کرد. فرمود: بر تو باد کندر، که دل را شجاعت میبخشد و فراموشی را از میان میبرد.
امام رضا علیهالسلام:
هر کس بخواهد فراموشیاش کم شود و دارای حافظهای قوی شود، هر روز، سه قطعه زنجبیل به عسل در آمیخته بخورد و در هر روز، با غذای خویش ، چیزی که با خردل تهیه شده نیز میل کند.
منابع استفاده شده : میزان الحکمه ( محمد مهدی ری شهری )
نوشته : استاد علی سلیمانی
www.sanjeshy.org