نتایج در این بخش نمایش داده می شود

روش‌‌های تست زنی بهتر …

با اینکه مدت زمان زیادی تا آزمون سراسری سال 1393 باقی مانده است، اما امروز تصمیم گرفتیم تا با شما عزیزان درباره تست زنی و نکات مربوط به آن صحبت کنیم، و هدف ما نیز است تا شما را از همین الان و در هنگام تست زنی تمرینی با نکات بسیار ظریف و حساس آن آشنا کنیم تا در زمان تست زنی سرعتی و کنکور با رعایت این نکات و همچنین تمرین‌های تست‌زنی که الان و در حین مطالعه و مرور دارید، بتوانید از نتیجه تلاش و زحمت خودتان بخوبی و به بهترین نحو بهره بگیرید. در زیر، به مهم‌ترین مواردی که باعث می‌شود داوطلبان در تست زنی نمره لازم را کسب نکنند، اشاره می‌کنیم:
الف- بی‌دقتی در تست‌زنی
بی دقتی، یکی از رایج‌ترین و بدترین اشتباهاتی است که داوطلبان در تست زنی دارند. تصورش را بکنید تمام راه حل یک مساله را رفته‌اید و به جواب رسیده‌اید، آن‌گاه به جای عدد 24 در گزینه‌ها، عدد 42 را انتخاب کرده‌اید. بعد از امتحان، وقتی متوجه چنین بی دقتی و سهل‌انگاری‌هایی می‌شویم چه افسوس و غمی که نمی‌خوریم و با خودمان عهد می‌کنیم که در آزمون بعدی جدی باشیم، دقیق بخوانیم، عجله نکنیم، با تمرکز محاسبه کنیم، سؤال و گزینه‌ها را تا آخر بخوانیم و ….. در ابتدای جلسه حواسمان هست، اما در ادامه کار وقتی غرق آزمون می‌شویم دوباره همان بی‌دقتی ها را تکرار می‌کنیم.
به این نکته توجه داشته باشید که اکثر داوطلبان، دچار بی دقتی در آزمون می شوند، اما مهم این است که به مشکل خودمان پی برده و در صدد رفع آن باشیم؛ زیرا برای هر انسانی، طبیعی است که اشتباه کند، اما غیر‌طبیعی است که اشتباهاتش را تکرار کند. راهکارهای زیادی برای کاهش بی‌دقتی در آزمون وجود دارد. اگر شما جزو این دسته از این داوطلبان هستید حتماً سعی کنید که با تمرین موارد زیر، بی دقتی خود را از بین ببرید.
1-     از کودکی به ما گفته‌اند که عجله کار شیطان است. وقتی می‌خواهیم کاری را در مدت زمان کوتاهی انجام دهیم، عجله می‌کنیم و درهمین حالت، میزان دقت ما به ‌طور معمول کم می‌شود؛ پس سعی کنید که عجله را از خود دور کنید و بدون شتاب، تک تک سؤال ها را با دقت خوانده و به آنها پاسخ دهید.
2-     با توجه به وقتی که برای هر درس در اختیار دارید، سؤال را دو بار و در صورت لزوم بیشتر بخوانید؛ زیرا ممکن است تا ذهن شما در مرحله اول، برای رسیدن به جواب پردازش کند کمی طول بکشد.
3-     وقتی تستی را می‌خوانید به برخی از کلمات و افعال آن بخوبی دقت کنید؛ زیرا بعضی از کلمات در راستای محک زدن میزان دقت داوطلب نوشته می‌شوند؛ به عنوان نمونه، به کلماتی مانند: است، نیست، می‌باشد، نمی‌باشد و … دقت کنید؛ زیرا بسیاری از داوطلبان با وجود دانستن جواب به خاطر بی دقتی در خواندن افعال مثبت یا منفی تست‌ها اشتباه می‌کنند.
1-     به اعداد مشابه در دروس محاسباتی حتماً دقت کنید و همچنین به علامت های مثبت، منفی و … هم بخوبی توجه داشته باشید.
2-     هر گاه در جواب تست ها به اعداد یک تا چهار رسیدید، کمی مکث کرده و بعد پاسخنامه را پر کنید؛ مثلاً بسیار دیده شده است که جواب مساله عدد یک است و این پاسخ در گزینه‌ دوم قرار دارد و شما گزینه‌ یک را انتخاب کرده اید.
4-     مهم‌ترین چیزی که باعث می‌شود تا بی‌دقتی یک داوطلب بیشتر شود، دانستن خوب آن درس و تست‌های ارایه شده از آن درس است. از آنجایی که داوطلب احساس می‌کند که مطالب را بخوبی می‌داند تست را سریع و با دقت کم می خواند و در نتیجه به تست جواب اشتباه می دهد.
5-     یکی دیگر از کارهایی که برای جلوگیری از این مشکل باید انجام دهید این است که در مقابل سؤالات بسیار ساده که در کنکور معمولاً چندتایی از آنها وجود دارد آرامش خود را حفظ کنید و باز هم با دقت، گزینه صحیح را انتخاب نمایید. بسیار اتفاق افتاده است که دانش‌آموزان ممتاز هنگام حل ‌سؤالات ساده بی‌دقتی می‌کنند. این نکته خود به دلیل خوشحالی درونی از برخورد با ‌سؤال ساده و کاهش غیر ارادی دقت در این ‌سؤال‌هاست. خوب است بدانید که طراحان سؤال از این قضیه باخبرند و دام‌های آموزشی را در سؤالات ساده جاسازی می‌کنند؛ به همین دلیل، وقتی با سؤال ساده مواجه می‌شوید، باید بیشتر دقت کنید. دفترچه را در دست بگیرید، گردن را به جلو خم کنید و محکم‌تر بشینید؛ یعنی با یک تغییر فیزیکی در خود سعی کنید تمرکز و دقتتان را افزایش دهید.
6-     یادتان باشد که بی دقتی، موضوعی عجیب و غریب و ذاتی نیست که نتوانید آن را از بین ببرید؛ پس سعی کنید که حتماً با تکرار و تمرین بر این نقص خود تا زمان حل تست‌های سرعتی آمادگی برای کنکور غلبه کنید تا پس از آزمون پشیمان نشوید. برای این کار از همین حالا یک دفترچه برای ثبت بی‌دقتی‌های خود تهیه کنید و بی دقتی هایی را که در هنگام تست زنی‌های تمرینی و سرعتی انجام می‌دهید یادداشت کنید و علل این بی‌دقتی را شناسایی و راه‌های رفع آن را تمرین و به خود گوشزد کنید.
7-     یکی از بی‌دقتی‌های رایج در میان داوطلبان، این است که جواب سؤال دفترچه را با پاسخنامه مطابقت نمی‌دهند و همین موضوع ممکن است باعث شود تا با یک اشتباه، جواب تمام سؤالات جابجا شود؛ به همین دلیل، حتماً هر ده ‌سؤال، شماره‌ سؤال و پاسخ در پاسخنامه را بررسی کنید تا از ردیف پرکردن گزینه‌ها مطمین شوید.
ب- نداشتن مدیریت زمان
یکی از مشکلاتی که بیشتر داوطلبان کنکور با آن مواجه هستند نداشتن مدیریت زمان در هنگام تست‌زنی است؛ البته بحث مدیریت زمان و دقت در انجام امور مربوط، از ابتدای آمادگی برای کنکور برای هر داوطلبی مهم و لازم است. اینکه چه درسی، کی و به چه مدت زمانی خوانده شود و کی مرور شود و کدام یک از دروس از اولویت بیشتری برخوردارند، از توانایی های هر فرد در مدیریت زمان است. مشکل مدیریت زمان در هنگام تست زنی، بیشتر داوطلبان را دچار نگرانی می‌کند و باعث می شود تا با وجود تلاش زیادی که داشته اند، نتوانند نتیجه مناسب و خوبی از تلاش خود بگیرند. ما چند پیشنهاد برای شما داریم که با رعایت آنها می‌توانید وقت خود را در تست زنی در هنگام آمادگی برای کنکور بخوبی مدیریت کنید:
1-     هر درس را در زمان پیشنهادی خودش پاسخ دهید.
2-     زمان آغاز و پایان هر درس را بالای آن درس در دفترچه‌ ‌سؤال بنویسید و به آن پایبند باشید.
3-     روی ‌سؤالات بیش از حد مکث و توقف نکنید و ‌سؤالات وقت‌گیر را علامت زده و به آنها در انتها پاسخ دهید. برخی از داوطلبان برای یک درس، زحمت زیادی کشیده اند و در یک یا چند درس، توانایی بیشتری در مقایسه با سایر داوطلبان دارند؛ به همین دلیل، سعی می‌کنند تا به تمام سؤالات آن درس پاسخ دهند. این موضوع باعث می‌شود تا زمان زیادی را صرف آن درس کنند و از پاسخگویی به سؤالات برخی از درس های دیگر غافل شوند. این در حالی است که ارزش همه تست‌ها یکی است و شما نباید زمان خود را صرف سؤال‌های سخت کنید؛ در حالی که می توانید در این دقایق به سؤالات ساده دروس دیگر براحتی و در زمان تعیین شده جواب دهید.
4-     گاهی به ساعت نگاه کنید و به زمان توجه داشته باشید. این کار باعث می شود تا حواستان بیشتر به زمانِ صرف شده و زمانِ باقی مانده باشد؛ البته یادتان باشد که زیاد تکرار کردن این کار، هم باعث حواس پرتی و هم سبب از دست رفتن زمان بیشتر و استرس خواهد شد.
5-     یکی از کارهای بسیار مهمی که برخی از داوطلبان در مدیریت زمان تست زنی از همین الان باید به آن توجه داشته باشند و آن را بخوبی انجام دهند این است که اگر درسی را نخوانده‌‌اند و نمی‌خواهند که به تست‌های آن درس پاسخ دهند زمان این درس را، با توجه به دروسی که در آن قوی‌تر هستند و می‌خواهند بیشتر به آن بپردازند، تقسیم کنند؛ مثلاً به عنوان داوطلب گروه آزمایشی علوم تجربی، اگر نمی‌خواهید به درس ریاضی به جز چند سؤال ساده پاسخ دهید و در عوض در زیست‌شناسی خیلی و در فیزیک تا حدود زیادی قوی هستید؛ پس می‌توانید این وقت را بین این دو درس تقسیم کنید؛ مثلاً ده دقیقه را به زیست‌شناسی و پنج دقیقه را به فیزیک اختصاص دهید.
پ- دیر متوجه شدن صورت سؤال
 برخی از داوطلبان هستند که با وجود تلاش زیاد و کوشش فراوانی که برای یادگیری و مطالعه کنکور داشته‌اند، در زمان تست زنی به دلیل طولانی بودن صورت سؤال یا استرس و مواردی از این قبیل، نمی‌توانند در مدت زمان لازم به تست ها جواب دهند؛ مثلاً لیتر را با میلی لیتر و ثانیه را با صدم ثانیه اشتباه می‌گیرند. این درگیری با صورت سؤالات و تلاش در فهم بهتر آن باعث می شود تا بخشی از وقت داوطلب بیهوده هدر رود و حتی ممکن است که داوطلب نتواند پاسخ درست را انتخاب کند. با استفاده از راه‌های زیر می‌توانید با تمرین و تکرار و از همین الان این مشکل را حل کنید:
1-      از تکنیک «خط بر» استفاده کنید. برای این کار، دست یا قلمتان روی سؤال باشد و کلمه به کلمه، سؤال و گزینه‌ها را بخوانید. به هر کلمه کلیدی که رسیدید، دور آن دایره بکشید. دقت کنید: گفتم که دور آن دایره بکشید، نگفتم که زیر آن خط بکشید. این کار باعث می شود تا شما در مرور بعدی سؤال بسرعت بتوانید منظور سؤال را درک کرده و بخوبی به آن پاسخ دهید. نکته مهم این است که بعضی از دوستان کنکوری هستند که در روش «خط بر» آن قدر کُند عمل می‌کنند که وقت زیادی برای خواندن سؤال صرف می‌شود. باید حواستان باشد که وقتی می‌گویند سی سؤال ریاضی در چهل و سه دقیقه، منظور این‌است که در این زمان هر یک از ‌سؤال‌ها را خوانده، گزینه‌ها را نگاه کرده و محاسبه و جواب را در پاسخنامه علامت بزنید؛ پس اگر نیاز به تکنیک «خط ‌بر» دارید، سعی کنید که از همین الان سرعت و حرکت دست یا قلم روی سؤال و گزینه‌ها را تا جایی که امکان دارد با سرعت خواندن چشم‌هایتان هماهنگ کنید.
2-     برای اینکه در جلسه آزمون، زمان کمتری را به تکنیک «خط بر» اختصاص دهید، از همین الان تمرین کنید و سعی کنید که با افزایش سرعت خواندن، درک مفهوم و منظور سؤال، محاسبه کردن و تست زدن، سرعت خود را در درک مفهوم و خواسته سؤال بالا ببرید. بهترین منبع در این مورد، تست های کنکور سال های قبل است. ابتدا بدون در نظر گرفتن زمان، خودتان را محک بزنید که چقدر در دفعه اول مطالعه یک تست می توانید به نکات اصلی آن توجه کنید و سپس تکنیک «خط بر» را به کار برده و ببینید هر بار که مثلاً بیست تست می زنید در چند تست از  این تکنیک استفاده می‌‌کنید و سعی کنید که هم زمان، هم سرعت و هم تعداد کلماتی را که دور آنها خط می‌کشید، کمتر کنید؛ البته به خاطر داشته باشید که استفاده از تکنیک «خط بر» برای فهم بهتر برخی از سؤالات لازم است و شما می بایست حتماً برای بعضی از سؤالات از این تکنیک استفاده کنید، اما همه سؤالات هم نیاز به انجام این کار ندارند.
ت- بی نظمی در تست زنی
بارها در مقالاتی که نوشته‌ایم، اشاره کرده‌ایم که در مطالعه کنکور و برنامه‌ریزی و مواردی مثل آن از نظم و قانون خودتان پیروی کنید تا راحت‌تر باشید، اما بعضی از موضوعات در کنکور هستند که رعایت نظم در آنها به سود خود داوطلب است. بی‌نظمی در تست‌زنی نیز، یکی از این موارد است. برای جلوگیری از بی نظمی در تست زنی به موارد زیر دقت کنید:
1-     برخی از داوطلبان تست‌زنی را از درس خاصی آغاز می‌کنند. این کار اشتباه هست. تست‌زنی را به ترتیب دروس ارایه شده در دفترچه انجام دهید. این شکل ارایه دروس، طبق قاعده خاصی است؛ پس سعی نکنید که آن را به هم بزنید. حتماً با خود می گویید پس تکلیف داوطلبانی که درس یا دروس خاصی را نخوانده‌اند و نمی‌خواهند به تست‌های آن جواب دهند یا داوطلبانی که در دروسی قوی‌ترند و اول می‌خواهند به تمام سؤالات آن دروس پاسخ دهند، چیست. اگر شما جزو این دسته از داوطلبان هستید و چنین تصمیمی داشتید، حتماً سعی کنید که از همین الان این رویه خود را کنار بگذارید و از هیچ درسی به طور کامل صرف‌نظر نکنید و نگاهی به سؤالات آن درس بیندازید. بالاخره شما به عنوان دانش‌آموزی که چند سال با آن مباحث سر و کار داشته‌اید حتماً مطالبی از آن دروس را در ذهنتان دارید. شاید یک یا چند مورد از آن مطالب در تست‌ها آمده باشد؛ به علاوه اینکه معمولاً چند سؤال راحت و آسان نیز در هر درسی طرح می‌شود و احتمال نمره آوردن شما با وجود این سؤالات بالا می‌رود.
2-     یکی از بی نظمی‌های داوطلبان که ممکن است باعث اشتباه آنها شود، درهم و برهم نوشتن محاسبات در دفترچه‌ سؤال است؛ یعنی خیلی بی‌نظم و نامرتب، محاسبات را در دفترچه انجام می‌دهند و این موضوع ممکن است باعث شود که جواب یک سؤال با جواب سؤال دیگر خلط شود و گاهی آن‌قدر محل محاسبات شلوغ ‌شود که داوطلبان، راه حل خود را گم ‌کرده و ناچار شوند دوباره آن را بنویسند. یادتان باشد که در جلسه‌ کنکور نمی‌توانید با خود چرک‌نویس ببرید. برای جلوگیری از این مشکل، تمرین را از همین الان شروع کنید؛ پس در خانه، چرک‌نویس‌های خود را باریک کنید تا عادت کنید که در جای محدود، محاسبات خودتان را انجام دهید؛ در ضمن تا آنجا که امکان دارد، از مداد برای نوشتن و محاسبه استفاده کنید تا در جلسه آزمون سراسری به نوشتن با مداد عادت کنید.
ث- به فکر برگ برنده در کنکور باشید

برگ برنده یعنی اینکه یک یا چند درس یا مبحث را به قدری خوب بلد باشید که نقطه برد شما بوده و امیدتان برای کسب درصد عالی به آن باشد. حال این برگ برنده می تواند دو نوع باشد: شما از نظر درصد یا از نظر زمان به تست زنی خودتان مطمین هستید و روی آن حساب می‌کنید؛ مثلاً یکی معارف را آن قدر خوب خوانده که مطمین است در کنکور در نصف زمان لازم، سؤالات آن را پاسخ می‌دهد و بقیه زمان را برای زیست شناسی یا … می گذارد، و یا اینکه درسی مانند ریاضی را آن قدر خوب مطالعه کرده است که می تواند درصد بسیار خوبی در آن کسب کند و از دیگر رقبا بخوبی و با اختلاف زیاد پیشی بگیرد.توصیه ما این است که هم در عمومی ها و هم در اختصاصی‌ها، برگ برنده‌ای (هم از لحاظ زمان و هم از لحاظ درصد) برای خودتان داشته باشید؛ به این ترتیب که یک درس در اختصاصی ها و یک درس در عمومی‌ها را که در آنها قوی‌تر هستید، انتخاب کنید و برخلاف همه که می‌گویند این درس‌ها را بلدیم و نمی‌خوانیم، شما برای این درس‌ها، بیشتر وقت بگذارید؛ به این ترتیب، بتدریج در این درس‌ها قوی‌تر می‌شوید و آن دروس به برگ برنده درصدی شما تبدیل می‌شوند. پس از اینکه از نظر درصد خیالتان راحت شد باز هم تمرین کنید که از لحاظ زمان و سرعت حل کردن در آن درس‌ها جلو بیفتید؛ به این ترتیب، این درس‌ها به برگ برنده زمانی شما تبدیل می‌شوند.

  • هفته نامه پیک سنجش
  • استاد علی سلیمانی : 02187761396

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.